ÖNE ÇIKANSAĞLIKYAŞAM

Yakılan yağ vücuttan nasıl atılır? – Yağ yakımı

Yakılan yağ vücuttan nasıl atılır? - Yağ yakımı
978Görüntülenme

Öncelikle yazımıza bir soru ile başlayalım. Sizce verilen kilolar nereye gider? Bir çoğunuzun buna cevabının su yolu ile dışarı atılır olduğunu biliyorum. Bunun için ödem atmaya veya ishal olmaya çalışırız. Peki su yaktığınız yağın sadece %16 lık bir kısmının atıldığını biliyor muydunuz? Yakılan yağ vücuttan nasıl atılır , yağ yakımı nasıl olur öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam  size göre…

Kalori nedir?

Kalori enerji birimi olarak karşımıza çıkar. Vücudunuza aldığınız yiyecek ve içeceklerin dokular içinde yanarak vücudun sıcaklık ve gücünü sağlama miktarının ölçülmesinde de kullanılan bir birimdir.

Kilo alma ve verme dengesi

Vücudun enerji dengesi temelde kilo alıp verme dengemizi oluşturur. Hareket ederken, solunum sindirim vb. yaşamsal tüm faaliyetleri sürdürebilmek için enerji harcarız. Harcadığımızdan çok kalori alırsak kilo alır az kalori alırsak kilo veririz.

Fakat bu denklem bu kadar basit değildir. Vücut kendini korumak için harcadığı enerjiyi değiştirebilir. Metabolizma hızını azaltır. Sürekli düşük kalori ile beslenen kişiler bu sebeple bir süre sonra kilo verememeye başlar. Bu sebeple yağ yakımında temel amaç metabolizmayı hızlandırmak, kas miktarını arttırmak ve sağlıklı beslenmek olmalıdır.

Yağ nasıl yakılır?  Yağ yakımı 

Temelde yağ hücreleri gliserol ve yağ asitlerinden yani trigliseritlerden oluşur. Yağ yakmak bu yağ moleküllerinin parçalanması ile gerçekleşecektir. Parçalanma oksijen ile tepkimesi sonucunda olur. Tepkimeyi aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

Yakılan yağ vücuttan nasıl atılır? - Yağ yakımı

Yakılan yağ vücuttan nasıl atılır?

Kimyasal reaksiyonu başlatmak ve vücuda enerji vermek için 80 molekül O2 ve 56 molekül CO2 ve 54 molekül  su gerektirir. Yağ kaybı tamamen oksijenle tepkimeye girme süreci ile ilgilidir. Ne kadar çok oksitleme fırsatı olursa o kadar çok yağ yanar.

Tepkimeye göre 10 kilo insan yağının oksitlenmesi yani yanması için  29 kilo oksijenin solunmasını gerekir. Bu tepkime sırasında 94000 kalori yakılır. Ayrıca, tepkime sonucunda 28 kg karbondioksit ve 11 kg su açığa çıkar. Bu karbondioksitin 8.4 kg  ve suyun 1.6 kg kadarı yağdan yakılır.

Başka bir deyişle verdiğiniz kiloların, yağların %84 ü alıp verdiğiniz nefesle uçarken, kalan %16 lık kısmı ise  ter, idrar, gözyaşı gibi vücut sıvıları yoluyla dışarı atılmaktadır.

Bu sebeple güzel nefes almak, nefes çalışmaları yapmak da hem sporunuza hem hayatınıza eklemeniz gereken önemli bir husustur. Nefes teknikleri – Kumbhaka pranayama adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kadının Parıltısı

Bir cevap yazın