ÖNE ÇIKANYAŞAM

Ajanda nasıl tutulur? Planlı ve farkında bir yaşam

Ajanda nasıl tutulur? Planlı ve farkında bir yaşamAjanda nasıl tutulur? Planlı ve farkında bir yaşam
1.32BinGörüntülenme

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte yeni kararlar almaya başlandı. Yeni yıl ajandaları ilgi çekici görselleri ile raflarda yerini aldı. Daha verimli çalışmak, planlı ve programlı yaşamak ve en önemlisi farkında bir yaşam sürmek için ajanda tutmak oldukça önemlidir. Ajanda nasıl tutulur? Bullet journal nedir? Güzel bir ajanda nasıl değerlendirilmelidir? Etkili ve güzel ajanda nasıl tutulur?

Ajanda nasıl tutulur? Planlı ve farkında bir yaşam

Ajanda nasıl tutulur? Planlı ve farkında bir yaşam

Seveceğiniz bir görselde ve hep yanınızda taşıyabileceğiniz boyutlarda bir ajanda edinin.

Sevmediğiniz bir defteri yanınızda taşımak istemezsiniz. Defterinizin güzel olması ve çok büyük olmaması yanınızda taşıyabilmeniz için çok önemlidir. Fakat çok küçük bir defter seçerseniz yine deftere not almaktan hoşlanmazsınız. Bu sebeple hem yazı yazmayı seveceğiniz hem de taşıyabileceğiniz bir defteri tercih etmelisiniz.

Bullet journal nedir? Normal bir ajanda mı bullet journal mı tutmalıyım?

Bullet journal noktalı bir defterdir ve bunu istediğiniz gibi çizip şekillendirerek her yerine ayrı ayrı emek harcayarak siz oluşturursunuz. Size özel ve tamamen sizin isteklerinize göre düzenlenmiş bir ajandadır. Fakat oldukça emek istemektedir. Eğer hazır bir ajanda kullanmak isterseniz gün, hafta ve ay şeklinde ayrılmış sayfaları, not alabileceğiniz sayfaları olduğunu görürsünüz. Hangisini kullanmak istediğiniz tamamen kişisel bir tercihtir.

Günlük, haftalık ve aylık takviminizi oluşturun.

Genelden özele tüm ay boyunca yapmanız gereken şeyleri, gitmeniz gereken yerleri, toplantılarınızı, sınavlarınızı, özel günlerinizi yazmak beyninizde tutmaya çalıştığınız bilgi yükünü azaltacak ve sizin daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır. Her gün neler yapacağınızı yazmayı tercih edebileceğiniz gibi sadece önemli ve bol koşturmacalı günlerde de yazmayı tercih edebilirsiniz.

Ajanda nasıl tutulur? Planlı ve farkında bir yaşam

Günlük planlama yaparken kendi en iyinize odaklanın.

Her günün başında bugün en iyi ve en verimli nasıl olabileceğinizi düşünün. Ve en iyi halinize odaklanarak planlamanızı ona göre yapın. Fakat dikkat edin en iyiniz sınırlarınız içerisinde olmalı, kendinizi fazla yıpratmamalısınız. Örneğin o gün spor yapmak istiyorsunuz ve aslında hiç spor yapmayan birisiniz. Bir anda kendinize 2 saat spor gibi bir görev vermeyin. Siz o gün 15 dakika spor yaptığınızda yine dünden daha iyi ve olabileceğiniz en mükemmel konumda olacaksınız. Hedefleriniz sizi geliştirmeli fakat hayattan soğumanıza, pes etmenize sebep olmamalıdır.

Renk kodlaması kullanın.

Bir olayın önemini, size hissettirdiklerini renkler ile ifade edin. Ayrıca her güne başka bir renk verebilir ve bunu bir düzene oturtabilirsiniz. Örneğin pazartesi pembe, salı mavi, çarşamba kırmızı gibi renkleri günlere atayabilirsiniz.

Sembollerden faydalanın.

Bitirilmesi gereken işleri, gitmeniz gereken yerleri, öncelikli olan işleri, ertelenen ve biten işleri semboller ile ifade edin.

Oluşturduğunuz kodlamaları defterin en başında not alın. 

Düzenli bir şekilde ajandanızı tutmaya devam edebilmek için belirlediğiniz sembol,renk vb. kodlamaları defterinizin ilk sayfalarına not almalısınız. Bu sayede tüm defter boyunca aynı düzeni koruyabilir ve kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Ajanda nasıl tutulur? Planlı ve farkında bir yaşam

Sticker kullanın.

O günkü modunuza ve yazdığınız yazıya uygun stickerlar kullanmak hem sizi mutlu edecek hem de ajandanızı daha eğlenceli hale getirecektir. Bitirdiğiniz bir işin yanına kendinizi tebrik etmek için sticker yapıştırmak her zaman işe yarar.

Ajandanız sadece planlayıcı olmak zorunda değildir.

Ajanda tutmak planlı ve verimli olmanın bir yolu olmakla birlikte ayrıca meditatif bir hayat düzenleyicisine sahip olmaktır. Sadece saat saat yapacaklarınızı yazacağınız bir defter olarak görmek yerine hayatınızın bir parçası olarak görmelisiniz.

Ajandanızda hobilerinize yer vermeyi unutmayın. 

İzlemek istediğiniz filmler, okumak istediğiniz kitaplar, gezmek istediğiniz yerler ve denemek istediğiniz tarifler için notlar almayı unutmayın. Her biten kitabın, filmin, yemeğin size hissettirdiklerini, yazarını/yönetmenini, en sevdiğiniz kısmını anlatmayı unutmayın.

Ajandanıza ‘Bugün kendim için ne yaptım?’ kısmı ekleyin.

Ajanda tutmanın sizin her anlamda gelişmenizi sağlamasının yolu ne yaptığınızın farkında olmaktır. Her gününüz aslında son gününüz olabilir. Yarının nasıl olacağını veya planladığınız onca şeyi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinizi aslında bilmiyorsunuz. Bu sebeple yaşadığınız günü fark etmeli ve gerçekten doyasıya yaşamalısınız. Her gün kendiniz için büyük yada küçük olarak nitelendirmeden sizi mutlu edecek, sizi geliştirecek bir şey yapmalısınız.

Bugün kendiniz için cilt bakımı yapabilirsiniz, bir kitap ve mum eşliğinde güzel dakikalar geçirebilirsiniz, çok istediğiniz bir şeyi satın alabilirsiniz, spor yapabilirsiniz, meditasyon yapabilirsiniz, yeni bir dil öğrenmeye başlayabilirsiniz, bir eğitime katılabilir veya çok istediğiniz bir yere gidebilirsiniz. Önemli olan yaptığınız şeyin büyüklüğü değil onu kendi mutluluğunuz için, size iyi geldiği için yapmanız ve bunun farkında olmanızdır.

Kendiniz için hiç bir şey yapmadan kim bilir kaç gün geçirdiniz. Buna bir dur demenin vakti geldi. Unutmayın ne kadar dolu ve karışık bir gün olursa olsun kendinize ayıracak en azından  bir 5-10 dakikanız her zaman vardır. Hem kendi değerinizi fark edecek hem de daha güzel ve keyifli yaşamanıza yardım edecek olan bu kısım defterinizin en özel ve en değerli yeri olacaktır.

Ajandanızda hislerinize yer verin. 

Günün sonunda neler hissettiğinizi yazmanız size iyi gelecektir. İster uzun uzun yazın isterseniz tek bir cümleyle o gün sizde hakim olan hissi ve sebebinin ne olduğunu yazın. Kendi hislerinize ister iyi ister kötü olsun değer vermeyi, fark etmeyi unutmayın.

Renkler nereden geliyor? Renkleri kim buldu? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Ajanda nasıl tutulur? Planlı ve farkında bir yaşam

Kadının Parıltısı

Bir cevap yazın